DANS, VIETNAM

I juli 2018 besøke jeg slektninger på min mors side i Vietnam. Jeg har familie som bor i Ho Chi Minh City, og ønsket å oppsøke et dansekompani for å orientere meg litt. Via felles bekjente og flere meldingstråder på Facebook, fant jeg frem til et kompani som heter Arabesque Dance Company. Det er Vietnams eneste uavhengige dansekompani for moderne dans.

Jeg tar taxi sammen med min far til sentrum av millionbyen. Her møter jeg en blid og sterk kvinne, som heter Ngo Thuy To Nhu. Hun hilser pent og går rett tilbake til å undervise ved barren. Det er 8 hardtarbeidende og disiplinerte unge dansere jeg observerer. De holder ikke igjen på arbeidslysten og drivkraften. Jeg kjenner jeg blir rørt med det samme.

Imens får jeg snakket med grunnleggeren av kompaniet, Nguyen Tan Loc. Han forteller at det er mange utfordringer de møter ved å være et uavhengig dansekompani. Det er økonomisk trangt, og de må også av og til trosse deres kunstneriske syn for å tiltrekke publikum. Jeg forstår at det ligger en sterk og brennende drivkraft bak av å ha startet og drive et eget kompani. De har begge to studert og jobbet i utlandet og returnert tilbake til hjemlandet etter flere år.

Etter første besøksdag får jeg komme tilbake et par dager etter og holde workshop. Det gjorde meg glad og stolt av å få lov til. Jeg bestemmer meg for å undervise i repertoar fra solo i Be Like Water av Kari Hoaas Produksjoner, dele partner-arbeid jeg har utviklet sammen med Thais Hvid i København, og dele improvisasjons-oppgaver jeg har utarbeidet det siste året.

Det ble en sterk opplevelse og jeg håper stort at jeg får komme tilbake en dag.

Dansere i Arabesque Dance Company, Ho Chi Minh City i oppvarming.

Dansere i Arabesque Dance Company, Ho Chi Minh City i oppvarming.

Taxien er klar. Takker for meg til Ngo Thuy To Nhu for denne gang.

Taxien er klar. Takker for meg til Ngo Thuy To Nhu for denne gang.